20 Mart 2014 Perşembe

Bahar geldi , hey !

Geçtiğimiz sene baharı çok büyük bir hevesle ve sabırla beklemiştim . Zaten her sene beklerim , havalar ısınsın , çiçekler açsın , gün daha geç kararsın diye. Ama geçen senenin baharı hayatımın en anlamlısıydı . Kanserden kurtulma zamanıydı 2013 baharı. 18 Mart’ta son kemoterapiyi almıştım , o gün yaşadığım mutluluğu ve rahatlamayı tarif etmem çok zor.

Geçtiğimiz hafta , kemoterapilerden ve bir sene süren Herceptin tedavisinden istenmeyen bir hatıra gibi köprücük kemiğimin altında taşıdığım port’tan da küçük bir operasyonla kurtuldum.

Daha önce de yazmıştım , uzun süreli damar yolu kullanımı gerektiren hastalarda damar yolu ile ilgili ciddi problemler görülebileceği için port kateter takılması şart sayılır. Çünkü koldaki damarlar kısa bir süre sonra tıkanıp, yeni bir damar aranması gerektiğinden, bir süre sonra tedaviyi yapabilmek için damar bulunamamaya başlanır ve bu durum da hem hastalar ve hasta yakınları için, hem de sağlık personeli için önemli bir sorun.

Port nedir : Kelime anlamı olarak giriş kapısı gibi bir anlamı var, portun vücuda yerleştirilmesiyle damar sistemine bir giriş kapısı sağlanmış oluyor.

Port-Kateter sistemi nasıl çalışıyor : Kalbe giden ana toplar damara ince bir tüp (katater) yerleştirilir, kataterin diğer ucu içine ilaçların enjekte edilebildiği bir porta bağlanır. Port vücudun uygun bir bölgesinde seçilen, cilt tabakasının altına açılan bir cebe yerleştirilir. Porta enjekte edilen ilaçlar kateter boyunca ilerleyerek direkt kan akımına karışır.

Port’un çıkarılmasıyla daha da rahatladım , sanki hastalıkla ilgili üzerimde taşıdığım son izi de çıkarıp attım ! Sağlığım en değerli hazinem. Ve ailem , arkadaşlarım , güne sağlıklı uyandığım her gün.


Yaşasın Bahar !


Bahar çiçekleri

4 yorum:

  1. Port gerçekten çok rahatlattı ilaç alımını, son basamağı da atlamış olmana çok sevindim. Haydi bahar! :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Evet , porta minnettarım aslında , çünkü bir seneyi geçen zamanda sürekli damar yolu aranması büyük zorluk olacaktı. Port misyonunu tamamladı ve gitti :-) Sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar, meme kanseri hakkında daha fazla bilgi almak için bloguma bekliyorum.
    http://doktorunburada.blogspot.com.tr/2014/04/kadnlarn-korkulu-ruyas-meme-kanseri.html

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkürler, hemen bakıyorum:-)

    YanıtlaSil