4 Mart 2013 Pazartesi

İlk kemoterapi


Ameliyattan yaklaşık 3 hafta sonra , 3 Aralık’da ilk kemoterapimi aldım. Kemoterapiler bittikten sonra 1 sene boyunca Herceptin tedavisi göreceğim için ve Herceptin de kemoterapi ilaçları gibi hastanede, her 3 haftada bir damardan verileceği için ilk kemoterapiden hemen önce ameliyatla port takılmasına karar verildi.

Uzun süreli damar yolu kullanımı gerektiren hastalarda damar yolu ile ilgili ciddi problemler görülebileceği için bana port kateter takılması şart olmuştu. Koldaki damarlar kısa bir süre sonra tıkanıp, yeni bir damar aranması gerektiğinden, bir süre sonra tedaviyi yapabilmek için damar bulunamamaya başlanırmış ve bu durum da hem hastalar ve hasta yakınları için, hem de sağlık personeli için önemli bir sorun ...

Port nedir : Kelime anlamı olarak giriş kapısı gibi bir anlamı var, portun vücuda yerleştirilmesiyle damar sistemine bir giriş kapısı sağlanmış oluyor.

Port-Kateter sistemi nasıl çalışıyor : Kalbe giden ana toplar damara ince bir tüp (katater) yerleştirilir, kataterin diğer ucu içine ilaçların enjekte edilebildiği bir porta bağlanır. Port vücudun uygun bir bölgesinde seçilen, cilt tabakasının altına açılan bir cebe yerleştirilir. Porta enjekte edilen ilaçlar kateter boyunca ilerleyerek direkt kan akımına karışır.

3 Aralık Pazartesi Merten’le hastaneye gittik, ilk kemoterapi olacağı için gergindim, ve de yaklaşık 1 saat süren küçük bir ameliyat da olsa port ameliyatından dolayı da huzursuzdum, cünkü genel anesteziyle olacaktı ve daha yeni, 18 gün önce ameliyat olmuştum göğsümün alınması için. Bir yandan tedirgin, bir yandan “beterin beteri var, bundan çok daha büyük zorluklar var” diye kendimi sakinleştirerek port takılması kısmını atlattım. Köprücük kemiğimin biraz altında cilt altına yerleştirildi, bu sefer çabuk ayıldım anesteziden.

Bir süre dinlendim ve öğleden sonra kemoterapi başladı. Port iğnesi denen , raptiyeye benzer bir iğneyle  kemoterapi ilaçlarını enjekte etmeye başladılar. Koyu kırmızı renkteki en kötüsüydü. Adını hatırlamıyorum, tek hatırladığım en çok o kırmızı ilaç verilirken rahatsız olduğumdu. Anladığım kadarıyla vücudun direnç sistemini en çok çökerten de o kırmızı ilaçtı.

Akşama doğru ilk kemoterapi bitti ve eve döndük. Hem ameliyattan, hem de kemoterapiden dolayı çok bitkindim. Hemen yattım ve sürekli uyanarak yarım yamalak, tedirgin bir uyku uyudum. Sabaha karşı mide bulantısıyla tekrar uyandım ve Emend isimli mucize hapı aldım, bir süre sonra bulantılar azaldı.

Kemoterapiyi takip eden bir hafta-10 gün çok bitkin, halsiz, bulantılı, ağzımın içinde zehir tadıyla ve iştahsızlıkla geçti. 10. günde kendimi daha iyi hissetmeye başladım ve işe gittim. Tam olarak çalışamıyordum ama yine de eski günlerdeki gibi işe gidebilmek, iş arkadaşlarımla muhabbet edebilmek ve normal hayata karışmak bana çok iyi geldi.

Onkoloğumla ilk görüştüğümde, kendimi iyi hissettiğim zamanlarda işe gidip gidemeyeceğimi sormuştum. Bana işyeri ortamının nasıl olduğunu sordu, işimi ve ortamı çok sevdiğimi anlattım, o da kendimi iyi korumam koşuluyla izin verdi. Genelde kemoterapi gören hastalar işe gidemezler. Ben şanslıyım ki, çalıştığım ortamdaki herkes çok düzgün ve inanılmaz güzel destek oldular bana...Aynı departmanda çalıştığım iş arkadaşlarım çok yardımcı oldular, benim yokluğumda her işime acayip destek vediler. Ben yapabildiğim kadar çalıştım, yorulduğum yerde bırakma ve gidip içerideki bir odada, kanepede dinlenme şansım vardı. Böylece yorulduğumda dinlenerek , kemoterapinin en berbat etkilerinin azaldığı günlerde işe gidebildim. Bana gerçekten çok iyi geliyor işe gitmek, hastalığı unutuyorum ve kendimi normal hayata dönmüş gibi hissediyorum. Çalışabilecek en iyi işyerinde çalışıyor olmak benim büyük şansım oldu bu anlamda.

17 yorum:

  1. En zoru ilk seans diyorlar, insan ne bekleyeceğini bilmediği için tedirgin oluyor. Port çok iyi bir buluş, gerçekten de rahatsızlık hissini çok azaltan ve tüm hastalara uygulanması gereken bir sistem. Kemoterapi sonrasında da 4-5 sene kalabiliyor ama ayda bir hemşire tarafından temizlenmesi gerekiyor.
    Çalışmayı ve yaşamda zevk alınan uğraşları bırakmamak da çok önemli, sosyal destek gibi.. Unutma, bu bir süreç, başı ve sonu var.. Çok rahat ve kolay geçsin umarım!

    YanıtlaSil
  2. İlk seans zordu, ama geçen haftaki 5. kemoterapi en zoruydu..Ama sona yaklaşmanın verdiği bir sabır gücü var neyse ki :-)

    YanıtlaSil
  3. Allah size ve tüm sağlık problemi olan hastalara şifa versin, kolaylıklar versin. Bence süreci çok güzel kotarıyorsunuz. maaşallah.

    YanıtlaSil
  4. Çok teşekkür ederim. Bu dönemi atlatmak için ayağa kalkabildiğim her an sanki birşey yokmuş gibi davranıyorum, inanılmaz işe yarıyor :-)

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Yasemin. Öncelikle çok geçmiş olsun. Umuyorum ki bu süreci bir daha yaşamak durumunda kalmazsın. Sana portla ilgili bilgi almaya çalışırken rastladım. Bugün babama takıldı ve perşembe günü kemoterapiye başlıyoruz. Eminim ki mücadelenin her yönünü en iyi yaşayan bilecektir fakat yaklaşık bir aydır nette konuyla ilgili bakınırken çok incindim. Senin bloğunsa ışıl ışıl. Bunun için çok teşekkür ederim. İnşallah babam da senin gibi ışıldayacak. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Ben vücuduna henüz port takılmamış,ameliyat olmuş pet bt ye bile bir girmemiş ama 8 seans kemoterapim netleşmiş bir hastayım. Hiç bir zaman yenemeyeceğimi düşünmedim.Kemoterapi zor olacak sanırım herkes öyle diyor. Yaşadıklarımı paylaşmak beni rahatlattı. Sevgiyle kalın 25 mart 2014

    YanıtlaSil
  7. bende meme kanseriyim 30 seans radyoterapi gördüm bu gün herceptin tedavisi başladı 1 yıl 21 günde bir alacağım .şükrediyorum ve herkesi seviyorum....

    YanıtlaSil
  8. Merhaba ben erkan all losemi oldugumu ogrendim ilk kemoterapimi damar yoluyla aldim 2. Kür de port takildi keske ilkinde takilmis olsaydi kollarimda 200 den fazla delik acildi simdi daha rahatim . Ilk kürde ayni sekilde bende de kusma burun kanama si halsizlik istahsizlik oldu ardindan enfeksiyonu kaptik ve kasigimda 14 cm buyuklugunde yara olustu ama hepsini atlattim 2. Kürde sadece saclarim kirpik kaslarim dokuldu ama ben hep moralimi yuksek tuttum biyopsi sonucu cok temiz cikti %99 kanserli hucreler yok olmus suan izindeyim ama 3 ve 4. Kürlerimide aldiktan sonra hayata kaldigim yerden devam edicem. Allah Türk hekimlerimizi basimizdan eksik etmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba ben yazınızı tesadüf gördüm çok çok geçmiş olsun simdi nasılsınız bizde şuan aynı dertle uğraşıyoruz içimi rahatlatcak bişeler yardımcı olurmusunuz

      Sil
  9. Perşembe günü bana da port takilacak ama çok korkuyorum takilirken çok agri yapiyo mu ya ben çok korkuyorum :(:(

    YanıtlaSil
  10. Perşembe günü bana da port takilacak ama çok korkuyorum takilirken çok agri yapiyo mu ya ben çok korkuyorum :(:(

    YanıtlaSil
  11. Merhaba,blogunuzu port kateter ile ilgili aramalarimda rastladım ve yasadiklarinizi okurken 10 sene önceki tecrübelerim gözümün önüne geldi.çok şükür ki sağlığıniza kavustugunuz kisimlari okuyarak mutlu oldum.ilk kenoterapimde takilan port kateter yarin bir operasyonla alinacak.merak edip arastirmaya basladim ancak bu seyin cikarilmasi islemiyle ilgili hicbir sey bulamadim. Acaba siz bu islemi yaptirdiniz mi yoksa duruyor mu? Veya konu hakkinda bilginiz var mi? Cok tesekkurler sağlıklı günler dilerim.:)

    YanıtlaSil
  12. Meme kanseri oldum ameliyat oldum ilk komo yu aldım çoooook kötüyüm iyi olunca görüşürüz

    YanıtlaSil
  13. MERHABA 10 EYLÜLDE BABAM KEMOTERAPİYE GİRİCEK PORT TAKTIRMAMIZ GEREK GÖĞÜSE FAKAT DEVLET HASTABELERİ YOĞUN VE TAKTIRAMIYORUZ BEKLİYORUZ HALA BUNUN ÖZEL BİR HASTANEDE YAPTIRBİLRİMİYİM ÖNERİNİZ VARMI İSTANBUL KARTALDA OTURUYORUZ aydin.acin@hotmail.com mail yolu ile ulaşabilirsiniz. teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Özel hastanelerde Liv hospital gibi 2-3 bin TL ye takıyorlar bildiğim kadarıyla

      Sil
  14. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil