13 Ocak 2015 Salı

Aylak Adam

İşte yine İro (İlle de Roman Kitap Klubu) sayesinde okuduğum bir roman : Aylak Adam...

Okunacak çok kitap olup günlük hayatın koşuşturmasında aklımızdaki tüm kitapları okumaya vakit yetiştiremeyince bazı değerli yazarları ıskalamış oluyoruz. Yusuf Atılgan ıskaladığım yazarlardan mesela. Sağolsun moderatörümüz İlknur Ekim kitabı olarak Yusuf Atılgan’ın “Aylak Adam” romanını seçti ve ben de böylece geç de olsa bu büyük yazarla tanıştım. Daha önce okumamış olduğum için acaba kıymeti bilinmemiş bir yazar mı diye düşündüm, neyse ki daha önce Yusuf Atılgan’ı okumamış olmak benim kişisel kaybımmış , yazarın kadrini, kıymetini bilen geniş bir okur kitlesi varmış, hatta “Aylak Adam”ı defalarca okuyanlar olduğunu öğrendim.

Romanın kahramanı “Aylak Adam” ismini bilmediğimiz C. Babasından kalan gelirle çalışmadan yaşamını sürdürebilen C. günlerini kitap okuyarak , uzun uzun yürüyerek , film izleyerek , sanat çevresinden arkadaşlarıyla laflayarak geçirir. En çok yaptığı şeyse toplum düzenine olan karşıtlığı üzerine bolca düşünmektir. Toplum düzenini sürekli eleştirir ve kendisi de dahil herkese, herşeye muhaliftir. Bu durum onda büyük bir yalnızlık ve yabancılaşma yaratmıştır. Kendisi de bu durumun farkındadır ve yabancılaşmasının bilincindedir. İnsanlara olan horgörüsü inanılmazdır ve bol vaktinin büyük bir kısmını da her daim horgördüğü insanlara kulp takarak , içten içe onları aşağılayarak geçirir. Çalışıp evine yiyecek götüren insanları “eli paketliler” diyerek kendince küçümser örneğin.

Aylak Adam C. toplumdaki değerlerin ve alışkanlıkların ikiyüzlü olduğunu düşünür. Ona göre sahte, samimiyetsiz ve gülünçtür bütün ilişkiler, evlilikler. C. ise gerçek sevgiyi aramaktadır. Gerçek sevgiden anladığı ise şudur : “Birbirimize yeteceğimiz, benimle birlik düşünen, duyan, seven bir kadın!” Aylak Adam’a göre dünyada çok kadın vardır ama bir tek onun aradığı kadın yoktur. O sadece istediği kadını arar, bulduğunu sanınca emek vermez ama. Hep bir şeyler bulur ve uzaklaşır. Zaten aylaklığın temelinde de bu vardır : aramak. Bulmak ve bulunca da emek verip ilişkiyi sürdürmek yoktur aslında C.’nin hayatında. İkili hayatı, sevgiyi bulsa da farketmez çünkü içindeki boşluğu hiçbir zaman dolduramayacaktır. Aylak adam bencilliği ve bitmek bilmeyen arayışı ile aradığı kadını bulsa da mutlu olamayacaktır.



Aslında insanlarla ilgili gözlemleri hepten yanlış değildir, gerçekten de toplum yaşamının yarattığı dayatmaların bazı insanlarda samimiyetsizlik ve yapmacıklık yarattığı doğrudur. Ama Aylak Adam ile ilgili temel problem, onun sadece eleştirmesi, küçümsemesi ve karşı çıktığı değerlere karşı alternatif bir yaşam biçimi tasarlamamasıdır. Tekdüze yaşamdan kaçar, ama eleştirilerinden başka bir şey yoktur elinde. Yalnızlığından hoşnut gözükse de aslında yalnızlıktan bunalmaktadır ve bunun sonunda içinde olduğu durum herkese, her şeye yabancılaşmasıdır.

Yazar Yusuf Atılgan romanda bilinç akışı, iç monolog gibi teknikleri büyük bir hünerle kullanmış. Romanın dili sade, anlatım akıcı ancak yine de çok kolay okunan bir roman değil bence. Yazarın ustaca kullandığı teknikler aslında yer yer okuru zorlayabilecek teknikler. Ancak mutlaka okunası bir roman Aylak Adam , çünkü Yusuf Atılgan bu romanı ile Türk edebiyatındaki en değerli roman kişilerinden birini yaratmış. Geç de olsa tanıdığım için mutluyum.


14 yorum:

  1. aylak adam dendi mi akan sular, zaman hayata dair ne varsa durur bende.
    hemen kitaplığımdan kitabı aldım, abimi alnından öptüm ve rastgele bir sayfasını açtım. işte altını çizdiğim onlarca cümlesinden biri;
    "bir gün sana dünyada dayanılacak tek şeyin sevgiolduğunu öğreteceğim."

    YanıtlaSil
  2. Merhaba, adım Lori Dante, güvenilir kredi şirketi oldukları için kredi başvurunuz için Bay Dierk Conrad'la iletişime geçmek için mali yardıma (kredilendirme) ihtiyacınız olan herkesi tavsiye etmek için buradayım.

    * 3% faizli kredi oranı sunuyorlar.
    * Nakitsiz girişimci için sigorta.
    * Para için garanti.

    Intel Finance Firması, iyi kredi notu ile, bireysel veya şirket veya kooperatif derneklerine, endüstriyel ve kişisel çıkarlar için teminatlı krediler ve teminatsız krediler sunar. Ailem için yeni bir ev almak için $130.000 doların üzerinde krediye ihtiyacım vardı, Bay Dierk Conrad'ın borç için çalıştığı şirketle temasa geçtim ve stres içermeyen bir kredi olduğu için kredimi başarılı bir şekilde alıyorum.

    Bay Dierk Conrad ile kredi için lütfen iletişime geçin! E-posta: ( intelfinancefirm@gmail.com )

    Teşekkürler
    Lori Dante

    YanıtlaSil
  3. Merhaba!!!

    Mali yardıma mı ihtiyacınız var?

    * $1000 - $10,000,000 aralığında
    * 3% faiz oranı
    * Uygun fiyatlı kredi geri ödeme planları

    Her türlü krediyi şu adresten e-postayla almak için lütfen bizimle iletişime geçin: universalfunds1@hotmail.com
    Hücre numarası: +1 (914) 517-3229

    İçtenlikle.
    Selamlar.

    YanıtlaSil
  4. İyi günler, Josef Lewis, bireylere, şirketlere ve devlet kuruluşlarına% 2'lik düşük bir faiz oranıyla kredi veren bir özel borç veren. Ödeme yapmak için ödeme yapan bir sürü aile ve mali yükümlülüklerini yerine getiremeyen başkaları olduğunu biliyoruz ve bu nedenle mali restorasyon için buradayız.

    İş Planlama, Ticari ve Geliştirme Finansmanı, Gayrimenkuller ve Konut Kredileri, Borç Konsolidasyon Kredileri, İşletme Kredileri, Özel Krediler, Ev Refinansmanı, Otel Kredileri, Öğrenci Kredileri vb. Gibi geniş bir yelpazede finansal hizmetler sunuyoruz. Bir kredi ile ilgilenen ve dolandırıcılıktan uzak olması halinde ..

    Email: progresiveloan@yahoo.com
    Metin / Çağrı: +1 (603) 786-7565 teşekkürler



    YanıtlaSil
  5. Bir işletme kredisi, kişisel krediler, konut kredisi kredileri, araç kredileri, öğrenci kredileri, konsolidasyon için teminatsız krediler, proje finansmanı vb. Mi arıyorsunuz? Kredi için doğru çözümleriz! Şirketlere ve bireylere% 2 faiz oranı düşük ve uygun fiyatlı krediler sunuyoruz. Bu nedenle, acil ve güvenli bir krediyle ilgileniyorsanız. Daha fazla bilgi için, lütfen bugün bize e-posta gönderin: Via: Elegantloanfirm@hotmail.com.

    YanıtlaSil
  6. Bu Mayo Clinic'ten genel bir mesajdır ve böbrek satın almakla ilgileniyoruz, eğer bir böbrek satmak istiyorsanız, lütfen aşağıdaki e-posta adresimizden doğrudan bizimle iletişime geçin.
    mayocareclinic@gmail.com
    Not: Bu güvenli bir işlemdir ve güvenliğiniz garanti edilir.
    Daha fazla bilgi için lütfen bize bir e-posta mesajı gönderin.

    YanıtlaSil
  7. Benim adım Rusya'dan Bayan Nadia Albert, Ve ben bugün Kredi ödünç alan Bay Russ Harry'nin yardımıyla mutlu bir kadınım. Kredi arayan herkesi bu Kredi şirketine yönlendireceğim. Bana ve aileme mutluluk verdi, 2 çocuklu bekar bir anne olduğum için hayatımın her yerine başlamak için 500.000,00 dolarlık bir krediye ihtiyacım vardı. 500.000,00 ABD Doları, düşük bir oranda. O, Tanrı'dan korkan bir adamdır, eğer krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi geri ödeyecekseniz lütfen onunla iletişime geçin E-posta yoluyla Elegantloanfirm@hotmail.com / Whatsapp numarası + 393511617486

    YanıtlaSil
  8. Aşk kitapları mı arıyorsunuz? Tıklayın: en güzel aşk kitapları

    YanıtlaSil
  9. Sky Servet Kredi Firması,% 0f 3 faiz oranıyla kredi veriyoruz.

    İyi günler efendim / hanımefendi.

    Biz özel bir şirketiz ve kredi miktarının 100 milyon arasında olduğunu belirlemede düşük faiz oranlarında krediler sunuyoruz, iş geliştirme için 1.000 Euro kredi karşılığı: kenar / iş genişletme rekabet gücü.

    (Whatsapp Numarası: +79652625435)

    Çeşitli krediler sunuyoruz
    * Kişisel Krediler (teminatlı ve teminatsız)
    * İşletme Kredileri (teminatlı ve teminatsız)
    * Konsolidasyon Kredisi

    Peşin ücret yok

    Bu ilanı okumak için zaman ayırdığınız için teşekkür ederiz.Daha fazla bilgi ve sorularınız için bugün bize e-posta gönderin

    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com
    skywealthloanfirm@gmail.com

    Bayan Mary Mason.

    YanıtlaSil
  10. Bugün kişisel bir kredi yardımına ihtiyacınız var mı, belki işinizi büyütebilir, borçlarınızı ve faturalarınızı ödeyebilir vb. Sadece 3% faiz oranıyla kredi sunuyoruz. Evet ise lütfen e-posta gönderin: anette.olsson14@gmail.com veya Whatsapp +37258436980

    YanıtlaSil
  11. Tüm kredi arayanları çok dikkatli olmaları konusunda uyarmak için bu aracı kullanmak istiyorum çünkü her yerde dolandırıcılık var. Birkaç ay önce maddi olarak zorlandım ve çaresizliğim nedeniyle birkaç çevrimiçi borç veren tarafından dolandırıldım. Bir arkadaşım beni çok güvenilir bir borç verene yönlendirene kadar neredeyse umudumu kaybetmiştim ve o bana 24 saatin altında herhangi bir stres yaşamadan 25.000 dolarlık teminatsız bir kredi bırakmıştı. Herhangi bir krediye ihtiyacınız varsa, şimdi WhatsApp: +1334-708-0560 veya e-postaları aracılığıyla onunla iletişime geçin: Rotaryloanfirm@gmail.com

    YanıtlaSil
  12. Herkese selam ,
    Ben Instabul, Türkiye'den Afet ve Rossella Kooperatif Servisi'ne, onlardan kredi fonu alma sırasında ve sonrasında samimiyetleri, açıklıkları, şeffaflıkları, doğrulukları, sevgileri ve destekleri için çok derin bir teşekkür etmek istiyorum. O dolandırıcıların ellerinde çok şey yaşadım ve son birkaç aydır yaşadığım her şeyi misafir olarak çevrimiçi olarak söylememe veya burada Türkiye'de bir ev almak için kredi fonu almama zaman izin vermiyor ama Tanrı cevap verdi. baştaki şüphe ve ciddiyetsizliğime rağmen beni kucaklayan ve benimle birlikte anlayan Bayan Rossella Riccardo'nun desteği ve sevgisi ile, iyi kalbi ve sevgisiyle, şimdi %2 faizli kredi fonları ile bir ev sahibiyim ve yemin ederim. bu haberi yayın ve ayrıca dünyaya, daha önce olduğu gibi kuru bir kemiği canlandırabilecek ve aynı zamanda canlandırabilecek gerçek ve birkaç iyi çevrimiçi kredi firması olduğunu da söyleyin. Bu tanıklığı dinlemeyi ve okumayı ihmal etmeyin, çünkü bu gerçek bir hayat değiştiren deneyimdir ve bu tür bir dönüşe ihtiyacı olan herkes bundan tereddüt veya şüphe duymamalıdır çünkü ben kanıtladım ve Cennetteki Tanrı'ya yemin ederim ki bu hikayenin gerçek ve gerçek olduğunu kanıtladım ve ayrıca onlarla yaşadığım deneyimin hikayesi. Finansmana ihtiyacınız varsa e-postalarına göz atın! e-posta: rossellacooperative@hotmail.com veya e-postası aracılığıyla onunla iletişime geçebilirsiniz: rossellacooperative@hotmail.com hızlı sohbet çağrısı veya whatsapp/ +35677926593

    teşekkürler
    Afet

    YanıtlaSil
  13. We are project funder with our cutting edge and group capital fund we can finance your signatory projects and help you to

    enhance your business plans,this offer is open to both individuals and corporate bodies.

    Our financial instrument can be used for purchase of goods from any manufacturer irrespective of location. We specialized

    in BG, SBLC, MTN, CD,LC,Bank Bonds,Non collateral loan, confirmable Bank Draft and other financial assistance from AAA

    rated bank (Prime Bank). The financial instrument can be invested into High Yield Trading Program or Private Placement

    Programme (PPP). We work directly with issuing bank lease providers,this Instrument can be monetized on your behalf for

    100% funding.Please see our instrument description as follow.

    DESCRIPTION OF INSTRUMENT:
    (1) Instrument: Bank Guarantee {BG} /StandBy Letter of Credit.{SBLC} (Appendix A).
    (2) Total Face Value: Eur/USD 1M{Minimum} to Eur/USD 100MNJH{Maximum}.
    (3) Issuing Bank: AAA Rated Bank (Prime Bank).
    (4) Age: One Year and One Day.
    (5) Leasing Price: 4% of Face Value plus 2% commission.
    (6) Delivery: bank to bank SWIFT MT-799 and/or MT-760.
    (7) Payment: MT103 (TT/WT).
    (8) Hard Copy: Bonded Courier Service.

    Intermediaries/Consultants/Brokers are welcome to bring their clients and are 100% protected. In complete confidence, we

    will work together for the benefits of all parties involved,If in need of our services, contact me for detail

    For further inquiry contact:

    Email: inquiry.trustedfinanceplc@gmail.com

    Skype : inquiry.trustedfinance@gmail.com

    Whatsapp : +17329300338

    YanıtlaSil